lördag 1 maj 2010

Manifest

Idag är det första maj, arbetarklassens dag. Det firar vi i Världens Ende med att publicera en första version av vårt manifest.


Kulturvärlden är en värld som saknar konfliktperspektiv.


Därmed inte sagt att konflikter inte existerar. Relationen mellan förlagschefer och anställda, mellan redaktörer och uppdragstagare, är som vilken annan relation på arbetsmarknaden som helst – vi säljer vårt arbete till en arbetsköpare. Ofta för en löjligt låg summa som sällan eller aldrig motsvarar den tid som lagts ner. Om ens betalning utgår – gratisarbete är snarare regel än undantag i en bransch där exponering förväntas vara ersättning nog.

Kulturvärlden är ofrånkomligen en del av den kapitalistiska marknaden. Trots det saknar många av dem som bär upp denna värld – kulturarbetarna – en insikt om detta. Klimatet präglas snarare av samförstånd och uppslutning kring bossarna. Man umgås med chefer som vänner och dryckeskamrater, men någonstans i denna ojämlika relation förloras förmågan att yttra kritik och att värna om sin och sina kollegors rätt.

Världens ende vill uppmärksamma detta. Våra medlemmar arbetar på olika sätt för att slå hål på samförståndsmyten genom bland annat facklig organisering, manifestationer, opinionsbildning och kreativt skapande. Vår antologi kommer att utgöra en del av denna strävan. Om du är kulturarbetare och förbannad på din chef, hör av dig till oss så kanske vi kan göra något ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar